برند سازی ثبت بینا

برندسازی چیست؟

مدت زمان تخمینی مطالعه: 12 دقیقه

برندسازی (برندینگ) فرآیندی است که تمام کمپانی‌های بزرگ دنیا در هر حوضه‌ای  که فکرش را بکنید، از اپل گرفته تا کوکاکولا، سالانه میلیون‌‌ها دلار را خرج آن می‌کنند. می‌پرسید چرا؟ با یک برندسازی خوب، مشتری‌ها از بین تمام رقبا، شرکت شما را به چشم بهترین گزینه برای حل مشکل خودشان می‌بینند. و این یعنی یک مزیت رقابتی واقعی!

در واقع شما با برندینگ به برند خود شکل می‌دهید و از آن یک الماس گران‌بها می‌سازید. اما آیا راهی وجود دارد که بتوان از این دارایی ارزشمند محافظت کرد؟ در حقیقت، ثبت برند و لوگو مثل گاوصندوقی است که از برند شما در برابر هرگونه کپی‌برداری و سودجویی محافظت می‌کند.

تعریف برندسازی

در حقیقت خیلی‌ها به اشتباه، مفهوم برندسازی را به مولفه‌های ظاهری آن محدود می‌کنند. همین موضوع باعث شده تا بیشتر مردم این‌طور تصور کنند که برندینگ یعنی داشتن تنها یک لوگوی زیبا یا شعار مناسب و حتی فیلم و تصاویری که برند را تبلیغ ‌کند. اما برندسازی مجموع همه اینهاست و خیلی خیلی موارد دیگر!

درواقع شامل تمام راه‌هایی هست که شما با مشتری‌ها و مخاطب‌های خود ارتباط برقرار می‌کنید. تا از این طریق فکری را در ذهن مشتری بکارید که وقتی نام شما را می‌شنود، محصول‌تان را لمس می‌کند یا لوگوی‌ شما را در جایی می‌بیند؛ ناخودآگاه به یاد آن بیافتد.

برندینگ مهم است اما نه فقط به این خاطر که یک تاثیر فراموش نشدنی در ذهن مشتری‌های شما ایجاد می‌کند. بلکه به مخاطب‌های شما اجازه می‌دهد تا بدانند چه انتظاری باید از شرکت شما و محصولی که ارائه می‌دهید داشته باشند. برای اینکه این جمله را بهتر درک کنید، شرکت اپل را در نظر بگیرید. به‌ جز لوگوی معروف اپل که در ذهن همه‌ی ما هک شده، اکثراً از محصولات این شرکت یک طراحی مینیمال و ظاهری ساده انتظار داریم که تمام این‌ها به لطف برندسازی بی‌نظیر این شرکت است.  به همین دلیل است که با برندینگ نتنها خودتان را از رقبا متمایز می‌کنید بلکه مشخص میکنید که چه چیزی باعث می‌شود محصول‌تان انتخاب بهتری برای حل مشکل مشتری‌ها باشد.

منظور از هویت برند چیست؟

هویت برند را با یک مثال بهتر درک خواهیم کرد. فرض کنید دارید خودتان را برای یک جلسه‌ی مهم آماده می‌کنید. مسلما زیباترین لباس‌تان را می‌پوشید، خوشبوترین عطرتان را می‌زنید و تا جای ممکن تلاش میکنید ظاهری آراسته داشته باشید. تا در آن جلسه بیشترین تاثیر را در افراد داشته باشید. این موضوع برای برند شما نیز صادق است. در اصطلاح، به تمام عناصر دیداری (چیزهای ملموسی که با چشم میشود دید) که ظاهر برند شما را میسازد، هویت برند (چهره برند) می‌گویند که بخشی از هویت برند است.

تمام مواردی که در ادامه اشاره می‌کنیم با هم دیگر یک ظاهر زیبا برای برند شما می‌سازند. برای مثال لوگو، کارت ویزیت، تابلوهای بیرون و داخل فروشگاه، وب سایت، پیج در شبکه‌های اجتماعی، بروشور، پوستر، طراحی روی بسته بندی محصولات، تبلیغات تلویزیونی، طرح‌هایی که روی وسایل نقلیه شرکت‌ها چاپ شده و حتی لباس‌های خاصی که کارمندان شرکت می‌پوشند، همه و همه در کنار هم چهره برند شما را تشکیل می‌دهند. پس تمام تلاش‌تان را بکنید تا یک برند خوشتیپ بسازید.

برندسازی اینستاگرامی

شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام، بر این اساس ایجاد شده‌اند که بین میلیون‌ها نفر ارتباط برقرار کنند. در ابتدای مقاله نیز به این موضوع اشاره کردیم که هدف از برندسازی این است که ارتباطی بین مخاطب هدف و محصولی که ارائه می‌دهیم ایجاد کنیم. پس اینستاگرام می‌تواند یک ابزار فوق العاده برای کسب وکار شما باشد. از طرفی 20 میلیون نفر در ایران حداقل یک اکانت فعال در اینستاگرام دارند. علاوه بر این، طبق آمارهایی که منتشر شده است بیش از 90 درصد کاربرهای فعال در اینستاگرام، حداقل پیج یکی از کسب وکارهای مورد علاقه‌شان را دنبال می‌کنند و این یعنی یک فرصت طلایی!

در ضمن به این موضوع هم اشاره کردیم که چقدر ساختن یک چهره زیبا برای برند شما میتواند مفید باشد. حال تصور کنید ابزاری در اختیار دارید که با آن می‌توانید تمام هویت بصری برندتان را در معرض دید میلیونها نفر بگذارید. برای مثال عکس لوگو، تصویر تمام محصولاتی که ارائه می‌دهید، تیزر تبلیغاتی‌، تصویر کارت ویزیت، همه و همه را می‌توانید به اشتراک بگذارید.

در حقیقت خیلی‌ از کسب وکارها، پیج اینستاگرامی‌شان را ویترین آنلاین خود می‌داند که در آن جدیدترین محصولاتشان را معرفی می‌کنند و جشنواره و تخفیف‌هایی که میگذارند را به گوش مشتریان می‌رسانند. به غیر از همه‌ی این‌ها می‌توانید ارتباط خیلی نزدیک‌تری را مخاطب‌های خودتان تجربه کنید. مثلا لایو پرسش و پاسخ برگزار کنید و به صورت زنده به سوالات مخاطب‌هایتان پاسخ دهید. حتی در بخش دایرکت این امکان وجود دارد تا با تک‌ تک مشتری‌ها صحبت و فروش را نهایی کنید.

اهمیت برندسازی ثبت بینا
اهمیت برندسازی ثبت بینا

 اهمیت برندسازی

زمانی که شما کسب وکاری را راه اندازی و شروع به فعالیت میکنید، بعد از مدتی چه بخواهید چه نخواهید به یک شهرت نسبی دست پیدا میکنید. این شهرت میتواند خوب یا بد باشد. مهم این است که با یک برندسازی صحیح و اصولی می توانید افسار این اسب را در دست بگیرید و از ابتدا از آن در راستای توسعه و پیشرفت کسب وکارتان استفاده کنید. در ادامه به به بعضی از فواید این فرآیند اشاره می‌کنیم. 

برندسازی دارایی است و ارزش کسب وکار شما را بیشتر می‌کند

با ساختن برندی قوی، مشتریان بیشتری به شما اعتماد میکنند

رشد برند حتی در داخل شرکت، بر روی بازدهی کارمندان‌تان تاثیر مثبتی می‌گذارد

تعداد مشتریان وفادار به برند شما به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند

باعث افزایش بازدهی فعالیت‌های بازاریابی و تبلیغاتی شما می‌شود

و در نهایت میزان فروش و درآمد شما به طور باورنکرنی‌ای رشد می‌کند

برای برندسازی چه باید کرد؟

  1. فراموش نکردن یک نکته بسیار مهم: برندسازی یک فرآیند همیشگی و دائمی است. درواقع هر زمانی که شما از تلاش کردن برای ساختن برند خود دست بردارید، دیگران (در راس آنها رقبا) این کار را برای شما خواهند کرد که عموما نتیجه خوبی برای کسب وکارتان نخواهد داشت.
  2. شناختن 3 چیز خیلی خیلی حیاتی: اول از همه باید مخاطب‌های هدف یا کسانی که بیشتر از سایر افراد، محصول شما به دردشان می‌خورد را بشناسید. سپس بدانید کسب وکار فعلی شما چه جایگاهی در بین سایر رقبا و عموم مردم دارد. در نهایت دقیق مشخص کنید که قصد دارید به چه جایگاهی دست پیدا کنید تا استراتژی‌های برندینگ را بر اساس آن بچینید.
  3. آستین‌ها را بالا زدن!  بعد از اینکه به درستی موقعیت‌یابی کردید، آن وقت می‌دانید مخاطب‌های هدف شما بیشتر خانوم هستند یا آقا، نوجوان هستند یا بزرگسال یا حتی در اوقات فراغت‌شان بیشتر تلویزیون تماشا می‌کنند یا در شبکه‌های اجتماعی وقت می‌گذرانند؟ با دانستن این نکات، وقت آن است که به اصطلاح آستین‌ها را بالا بزنید و  یک استراتژی برندسازی طراحی و پیاده‌سازی کنید که در راستای اهداف کسب وکارتان باشد.
  4. از تمام ابزارها بهره بگیرید: از تمام ابزارهایی که باعث می‌شود با مخاطب‌های خود بتوانید ارتباط برقرار کنید، استفاده کنید. برای مثال اسم تجاری و لوگویی مناسب که در ذهن مخاطب ماندگار شود، وب سایتی حرفه‌ای که بتوانند شما را در گوگل پیدا کنند و شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام که یکی از بهترین راه‌ها برای برقراری ارتباط با مخاطبان هدف شماست.

برندسازی بین‌المللی

خیلی‌ها به اشتباه این‌طور فکر می‌کنند که برندسازی در سطح جهانی صرفا خلاصه می‌شود به داشتن یک وب‌سایت به چند زبان مختلف و نهایتا تبلیغاتی جزئی از طریق گوگل ادز و یوتیوب. اما موضوع خیلی فراتر از این حرف‌ها است. در ادامه یکی از شرکت‌های بزرگ دنیا که در این زمینه بسیار موفق بوده است را بررسی میکنیم. چراکه الگو گرفتن از آن، کمک زیادی به رشد کسب وکار شما خواهد کرد.

بررسی برندسازی اپل

در حقیقت اپل آن‌قدر خوب در این زمینه عمل کرده است که باید گفت برندینگ را از اپل یاد بگیرید! برای مثال:

اپل همیشه تلاش میکند تا تصویری یک‌پارچه از شرکتش ارائه دهد

برای مثال، تا به حال دقت کرده اید که چرا اکثر محصولات این شرکت اولین حرفشان با i شروع میشود؟ مثلا iPhone، iPod، iPad. در واقع اپل با این کار به محصولاتش اصالت می‌دهد و درواقع میخواهد مشتری‌ها بدانند که با یک شرکت یک‌پارچه که هدف مشخصی دارد در طرف‌اند. پس قبل از شروع برندسازی، اهداف خود را دقیق مشخص و تماماً در راستای آنها حرکت کنید. این کار به برند شما شخصیت و هویت می‌دهد. درست مانند فردی که برای زندگی خود برنامه‌ی مشخصی دارد در مقابل فردی که بی‌هدف زندگی‌اش را می‌گذراند.

اپل همیشه در تلاش است تا مخاطب‌های خود را بیشتر بشناسد

استیو جابز در همان ابتدای کار این موضوع را متوجه شد که اکثر افراد تمایل دارند یک کامپیوتر شخصی در خانه‌های خود داشته باشند. درنتیجه تمام تلاشش را کرد تا این نیاز را به بهترین شکل ممکن رفع کند و “اپل وان” را به بازار عرضه کرد. اگر می‌خواهید در حوزه کسب وکار خود همواره پیش‌رو باشید، مخاطب‌هایتان را بیشتر بشناسید تا بدانید چه نیازها و دغدغه‌هایی دارند.

اپل وسواس خاصی در انتخاب کارمندان خود دارد

چیزی که اکثر کسب وکارها نسبت به آن بی‌اهمیت اند این است که کارمندان تاثیر مستقمی بر روی برندسازی خواهند گذاشت. به همین دلیل است که اپل روی کارمندانی سرمایه گذاری میکند که در عین بااستعداد بود به اهداف این شرکت و محصولاتی که ارائه میدهد، ایمان کامل دارند. در حقیقت، تنها راز استخدام شدن در اپل این است که شوق و علاقه زیادی به این شرکت داشته باشید و به آن کاملا وفادار بمانید.

کتاب‌های معروف حوزه برندسازی

کتاب‌ها در هر حوزه‌ای که فکرش را بکنید منبع عظیمی از دانش و الهامات هستند. مهم نیست شغل فعلی شما چیست! مدیرعامل هستید یا یک بازاریاب ساده. اگر به این حوزه علاقه‌مند هستید، اولین و بهترین منبع شما برای یادگیری، کتاب‌ها هستند. در ادامه چندتا از مشهورترین کتاب‌های دنیا در این زمینه را معرفی کنیم.

معرفی کتاب با چرا شروع کند (start with why)

عنوان کامل این کتاب “با چرا شروع کنید: چگونه رهبران بزرگ همه را تشویق به اقدام می‌کنند” است. سایمون سینک در طول این کتاب به سوالات اساسی‌ای پاسخ می‌دهد. برای مثال، اینکه چرا برخی از افراد یا برندها نسبت به دیگران خلاق‌تر، اثرگذارتر و سودآورتر اند؟ و یا چرا مشتری‌ها و کارکنان بعضی از برندها بیش از حد وفاداراند؟ هم‌چنین خواهیم دید که افراد بسیار موفق دنیا مانند جف بزوس، ایلان ماسک و استیوجابز با اینکه بسیار باهم متفاوت‌اند اما همگی با یک چرا (why) شروع کردند. این نوابغ متوجه شدند که تا زمانی که مردم چرایی پشت فعالیت‌های شما را درک نکنند به محصول، خدمات یا حتی ایده‌ی شما اهمیتی نمی‌دهند و از شما خرید نمی‌کنند. 

معرفی کتاب سلام، نام من عالی است (Hello, My Name Is Awesome)

نام کامل این کتاب “سلام، نام من عالی است: چگونه اسم برندی را خلق کنیم که در ذهن بچسبد” است. اولین قدم شما برای راه‌اندازی یک کسب وکار این است که اسمی برای برند خود انتخاب کنید. این کتاب در عین جذاب و سرگرم کننده بودن کاملا شما را راهنمایی می‌کند تا بتوانید نامی تاثیرگذار و فراموش نشدنی برای برند خود انتخاب کنید. در سراسر دنیا سالانه 6 میلیون شرکت راه‌اندازی می‌شود که اکثر آنها در همان ابتدا شکست می‌خورند. یکی از وجه اشتراک‌های تمام این کسب وکارهای شکست خورده، اسم برندی است که برای خود انتخاب می‌کنند. در این کتاب داستان‌هایی را از هر دو گروه برنده و بازنده در نامگذاری برند را خواهید خواند.

برندینگ ثبت بینا
برندینگ ثبت بینا

و اما سخن پایانی

برای خیلی‌ها چه متخصص و چه غیرمتخصص، برندینگ هنوز به ویژگی‌های ظاهری برند مثل نام تجاری، لوگو، وب سایت و شکل بسته‌بندی محصول محدود می‌شود. درحالی که یک برند همچون یک شخص به جز ظاهرش، داراری شخصیت و جنبه‌های باطنی نیز هست.

عموم مردم به اشتباه تصور میکنند که برندسازی، پروسه‌ی بسیار گرانی است که فقط کمپانی‌‌های بزرگ میتوانند از آن استفاده کنند. اما هر کسب وکاری چه کوچک چه بزرگ میتواند از آن بهره بگیرد و هزینه‌های جانبی این فرآیند کاملا به این بستگی دارد که در حال حاظر در چه سطحی هستید و قصد دارید در حوزه‌ی فعالیتی خود به چه جایگاهی برسید.  

در این مقاله از موسسه ثبتی بینا، کلی نکته و راهکار به شما عرضه کردیم تا بتوانید استراتژی‌ای فوق‌العاده‌ای برای کسب و کارتان داشته باشید و به سطح و جایگاهی قصد رسیدن به آن را دارید برسید.

1 دیدگاه در “برندسازی چیست؟

  1. امیرحسین راعفی میگوید:

    به نظر من فاصله ی بین درآمد خیلی بالا و ورشکستی برای ی کسب وکار رو برندسازی پر کرده. اهمیت برندینگ اصولی درحدی هست ک شرکت های بزرگ بودجه های میلیاردی بهش اختصاص میدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *